
 FAQs for Dog Breeders 
in Unincorporated Greenville County

Based on County Ordinances §§ 4-11, 4-14, 4-16, and 4-17

1. AM I REQUIRED TO REGISTER AS A PET BREEDER?
Yes. If you breed and sell dogs for profit in unincorporated Greenville County, you must register your 
business under the county’s Business Registration Program (§ 4-16).

2.WHERE DO I REGISTER MY BREEDER BUSINESS?
Registration can be completed online HERE  If you need help, contact Animal Control at 
animalcontrol@greenvillecounty.org or call 864-467-7595.

3. IS THERE A COST TO REGISTER?
No. Registration is free, but it is required by law.

4.HOW OFTEN MUST I RENEW MY BREEDER REGISTRATION?
Annually. You must also keep your business and contact information accurate and up to date (§
4-16(c)).

5.WHAT ARE THE REQUIREMENTS FOR KENNEL OR CRATE SIZE?
Kennels must provide:

Dogs under 25 lbs: 24 sq ft
Dogs 25–50 lbs: 64 sq ft
Dogs over 50 lbs: 100 sq ft
Minimum width: 4 ft (≤50 lbs), 6 ft (>50 lbs)
Height: At least 12 inches taller than the standing dog
Crates are for temporary confinement only—not to exceed 12 hours in a 24-hour period
—and must allow full movement.

7. WHAT VETERINARY CARE IS REQUIRED FOR BREEDING DOGS?
You must maintain a written vet care plan approved by a licensed veterinarian, and provide:

• Annual hands-on vet exams
• Core vaccinations per AVMA guidelines
• Parasite prevention
• Prompt treatment of illness/injury
• Surgeries/euthanasia performed only by vets
• Detailed vet records for inspection (§ 4-17(a)(4))

6. WHAT ARE THE SANITATION AND VENTILATION REQUIREMENTS?
Housing and all contact surfaces must be cleaned and sanitized daily. Spaces must be well-lit during
the day and adequately ventilated to promote health and minimize odors (§ 4-17(a)(1)).

ADDITIONAL QUESTIONS?  CONTACT ANIMAL CONTROL 864.467.7595

https://www.greenvillecounty.org/apps/BusinessRegistration/


8. DO I NEED TO PROVIDE MY DOGS WITH SOCIALIZATION OR EXERCISE?
Yes. Dogs must have access to an exercise area at least twice the size of their primary enclosure and 
a vet-approved socialization/enrichment plan (§ 4-17(a)(3)).

9. HOW OFTEN MUST FOOD AND WATER BE PROVIDED?
At least twice every 24 hours (unless directed by a vet), with fresh, uncontaminated food suited to 
the dog’s needs. Clean water must be available at all times, and all containers cleaned daily (§ 4-11 & 
§ 4-17(a)(2)).

10. ARE RABIES VACCINATIONS AND TAGS REQUIRED?
Yes. Dogs must be vaccinated for rabies and wear the issued rabies tag at all times outdoors (§ 
4-14(a–b)).

11. IS ADDITIONAL IDENTIFICATION REQUIRED FOR MY DOGS?
Yes. All dogs over 3 months must wear:
 • A tag with current owner contact info, or
 • A registered microchip with up-to-date info
 Rabies tags alone do not meet this requirement (§ 4-14(d)).

12. WHAT HAPPENS IF I DON’T FOLLOW THESE RULES?
Each violation is a separate o�ense and can result in fines or other penalties, determined by magistrate 
court guidelines (§ 4-17(b)).

ADDITIONAL QUESTIONS?  CONTACT ANIMAL CONTROL 864.467.7595
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